Stichting Grote Kerk Naarden heeft vandaag, tijdens een feestelijke bijeenkomst van de Provincie Noord-Holland, een bijdrage van maar liefst €479.875,- ontvangen voor de restauratie van het leiendak in het kader van de subsidieregeling Restauratie rijksmonumenten.

Dankzij de bijdrage van de Provincie is deze grootschalige restauratie financieel gedekt. Vanaf november 2018 wordt het dak van de monumentale Grote Kerk Naarden leitje voor leitje vernieuwd. Najaar 2020 is het werk voltooid. De leitjes komen uit een steengroeve in de Eiffel en worden door gespecialiseerde vakmensen, onder begeleiding van een monumentenarchitect, geselecteerd, gekeurd en zorgvuldig op het dak getimmerd. In 2018 ontving de Stichting Grote Kerk Naarden al een bijdrage vanuit het ministerie van OCW van 1,8 miljoen euro voor de restauratie van het dak.

Directeur Ellen Snoep: “Wij zijn enorm blij en dankbaar dat de Provincie Noord-Holland zo gul bijdraagt aan de restauratie van het dak van ons prachtige gebouw. Voor ons een bevestiging dat Grote Kerk Naarden breed gedragen wordt in de samenleving en dat de provincie haar beeldbepalende rijksmonumenten koestert. Met het nieuwe dak boven ons hoofd kunnen bezoekers vertrouwde en nieuwe activiteiten van ons verwachten. En de restauratie kan vanaf eind april 2020 ook van dichtbij worden gevolgd dankzij een publiekssteiger.”

Gedeputeerde Cultuur Zita Pels reikte 38 beschikkingen uit aan rijksmonumenten in de Provincie Noord-Holland ten behoeve van restauratiewerkzaamheden, voor in totaal 5 miljoen euro. Het merendeel van de subsidies, 21 in totaal, ging naar religieus erfgoed.

479.875 euro van Provincie voor dak Grote Kerk Naarden