zaterdag 7 maart

20:15

De Nederlandse Bachvereniging: Trauerode

Dresden en Leipzig, katholiek en protestant, his en hers. Twee keer barok treuren onder leiding van dé Zelenka-specialist.

Herdenken in een dramatisch dubbelportret

Vorsten trouwden zelden uit liefde, daarvan getuigden ook August de Sterke en Christiane Eberhardine. Terwijl haar man Dresden omtoverde tot een barokke speeltuin voor de rich and famous – en het niet zo nauw nam met zijn huwelijkse geloften – bleef de keurvorstin liever bidden, vooral toen August om politieke redenen katholiek werd. Sachsens Betsäule noemden ze haar, de bidzuil van Saksen, en met haar protestantisme werd ze een nationale heldin.
Bij Christiane Eberhardines overlijden schreef Bach voor de Leipziger universiteit een rijk bezette rouwcantate, een van zijn roerendste. August werd op zijn beurt in Dresden herdacht, onder meer door Jan Dismas Zelenka. Diens extravagante Officium klinkt felgekleurd in handen van de Tsjechische dirigent Václav Luks. Na zijn indrukwekkende Matthäus-Passion in 2017 keert hij bij de Nederlandse Bachvereniging terug voor een dramatisch dubbelportret.

Bestel Kaarten

De Nederlandse Bachvereniging: Trauerode