In navolging van de door het RIVM aangescherpte maatregelen is de Bachvereniging genoodzaakt alle Matthäus-Passion-concerten van 2020 (van 28 maart tot en met 11 april) te annuleren. Ook deLamentaties op 10 en 11 april worden afgelast. Kaartkopers ontvangen hierover zo snel mogelijk bericht van de Nederlandse Bachvereniging.

Zondag 15 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Daarom heeft de Nederlandse Bachvereniging moeten besluiten om de gehele Matthäus-tournee te annuleren. Dat betekent dat alle concerten, ook die na 6 april in Grote Kerk Naarden, niet doorgaan. Ook de Lamentaties op 10 en 11 april worden afgelast.

Deze uitzonderlijke situatie heeft een grote impact op zowel de Bachvereniging als de Stichting Grote Kerk Naarden. Alle kaartkopers worden vandaag van dit nieuws op de hoogte gebracht en ontvangen in een later stadium uitgebreid bericht over restitutie.

De Matthäus-Passion is slechts één keer eerder in de bijna honderdjarige geschiedenis niet uitgevoerd, namelijk in 1945. Als gevolg van de afgelaste concerten ondervinden de musici (zelfstandige professionals in de culturele sector) grote inkomstenderving. Ook voor Stichting Grote Kerk Naarden, in de exploitatie en het onderhoud van het rijksmonument afhankelijk van grote evenementen als de Matthäus Passion, is de annulering een grote klap.
Alle vorm van steun om beide organisaties hierin tegemoet te komen is welkom. De bezoekers ontvangen van de Nederlandse Bachvereniging een uitgebreide mail over restitutie van het aankoopbedrag. We stellen het zeer op prijs als zij willen overwegen het aankoopbedrag van hun kaarten ten goede te laten komen aan de organisaties en (geheel of gedeeltelijk) af te zien van restitutie.

De Matthäus-Passion van de Nederlandse Bachvereniging is wel online te bekijken. Op het All of Bach-YouTubekanaal vindt u een integrale opname van de passie o.l.v. Jos van Veldhoven, opgenomen in 2014:youtu.be/ZwVW1ttVhuQ. Op de website van de NPO vindt u onze opname uit 2018: npostart.nl/matthaus-passion/30-03-2018/VPWON_1289034.

Alle musici en medewerkers van de Nederlandse Bachvereniging en Stichting Grote Kerk Naarden betreuren deze situatie enorm. We geven nu de hoogste prioriteit aan de gezondheid van ons publiek, onze musici en medewerkers en het verantwoord organiseren van concerten.

Matthäus Passion 2020 geannuleerd