Mevrouw Deyn

Vrouw burgemeester van Naarden

De familie Deyn was een vooraanstaande familie in het Gooi van de 16de-eeuw die veel notabelen leverde. Het wapen van de familie, met de witte zwaan, is afgebeeld in de decoratierand van het paneel de Graflegging. Op verschillende panelen zijn wapens van families en gildes terug te vinden. Zij financierden de schilderingen en lieten dat maar wat graag zien. De wapens zijn een soort 16de-eeuwse sponsorlogo’s. De voornaamste reden om te sponsoren was godsvrezen.

Het christelijke geloof was in de Middeleeuwen sterk verweven met het dagelijks leven. Door mee te betalen aan de kerk en de decoratie ervan hoopten schenkers hun plekje in de hemel veilig te stellen. Op de graflegging houdt de geknielde dame die mevrouw Deyn kan zijn, de hand van Jezus vast. Dit soort fysiek contact tussen een schenker en Jezus is erg ongebruikelijk. Linksachter Jezus zit een man in 16de-eeuwse voorname kleding. Zijn ogen zijn vroom neergeslagen. Vermoed wordt dat hij meneer Deyn is.

Net als het echtpaar Deyn worden vereeuwigd in het monument? Adopteer meneer of mevrouw en zie in 2024 je familienaam terug in Grote Kerk Naarden.