De Matthäus-Passion door de Nederlandse Bachvereniging in Grote Kerk Naarden is op woensdag 15 september 2021 bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland (IIEN). De bijschrijving is een erkenning voor de waarde die de Matthäus-traditie heeft voor de Nederlandse Bachvereniging, Stichting Grote Kerk Naarden, de vele betrokken vrijwilligers, de musici, de bezoekers, de bewoners en de ondernemers van Naarden-Vesting.

Ellen Snoep, directeur Stichting Grote Kerk Naarden: “In Grote Kerk Naarden hebben bezoekers de afgelopen 100 jaar, in steeds wisselende context, een spirituele beleving gevonden in de Matthäus-traditie. De Matthäus door de Nederlandse Bachvereniging in Grote Kerk Naarden is al een begrip, maar de traditie op deze manier borgen voor de toekomst geeft veel voldoening.”

Willemijn Mooij, directeur-bestuurder Nederlandse Bachvereniging: “Bij de jaarlijkse gang naar Naarden gaat het natuurlijk om Bachs geniale muziek, maar zeker ook om het ritueel, de ontmoeting met vrienden of familie en het gekoesterde moment van contemplatie. Wij vinden het prachtig dat we deze traditie samen met Grote Kerk Naarden telkens weer samen kunnen vormgeven.”

Nationaal erfgoed

De Matthäus-Passion door de Nederlandse Bachvereniging in Grote Kerk Naarden vindt plaats in de week voor Pasen, de zogeheten Goede Week. Het werk wordt uitgevoerd door het vocaal-instrumentaal ensemble van de Nederlandse Bachvereniging. De muziek is van Johann Sebastian Bach en vertelt het lijdensverhaal van Jezus Christus. Dit lijdensverhaal is in de kerk ook op het 500 jaar oude, beschilderde tongewelf afgebeeld, waardoor het muziekstuk en het decor één geheel vormen.

Plechtigheid

Na een welkom door Ellen Snoep en Willemijn Mooij volgde het officiële bijschrijfmoment. De feestelijke gebeurtenis werd omlijst met muziek door violist Shunske Sato en organist Leo van Doeselaar van de Nederlandse Bachvereniging en een lezing door Herman Pleij over de betekenis van de schilderingen van het tongewelf van Grote Kerk Naarden en de relatie met de Matthäus-Passion.

Praktische info

Meer informatie over de inhoud van de Matthäustraditie door de Nederlandse Bachvereniging in Grote Kerk Naarden:

foto’s: Milagro Elstak

Bijschrijving Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland