Organisatie

Organisatie

Stichting

Stichting Grote Kerk Naarden is in 1993 opgericht. Voor een symbolisch bedrag verkreeg de stichting de Grote Kerk in erfpacht van de toenmalige Hervormde Gemeente te Naarden en werd daarmee verantwoordelijk voor het monumentale kerkgebouw. Stichting Grote Kerk Naarden is een organisatie zonder winstoogmerk en heeft de Culturele ANBI-status. De Stichting bestaat uit een onbezoldigd bestuur, een bureau en ca. 70 vrijwilligers. Het bestuur volgt de Code Cultural Governance voor goed bestuur in de culturele sector.

Bestuur

Evert Verhulp

Voorzitter
Hoogleraar arbeidsrecht UvA en lid SER.

Frans Pigeaud

Penningmeester
Directeur PI-consulting.

Karen Keeman

Secretaris
Hoofd Bedrijfsvoering Rijksmuseum.

Bob Custers

Lid
Architect en mede-eigenaar VOCUS Architecten BNA.

Trude Schermer

Lid
Raad van Bestuur Nederlands Gebarencentrum.

Organisatie

Ellen Snoep

Directeur

Eveline ter Veer

Directiesecretaris/office manager

Olav Westerink

Gebouwbeheerder

Corine Lindenbergh

Teammanager Cultureel

Esmee Stam

Medewerker Erfgoed & Publiek/Communicatie

Angeline Sandmann

Teammanager Zakelijk

Angela Poelhekke

Producer

Carolin van der Heijden-Streblow

Medewerker Productie & Coördinatie

Marjan Neuberg

Coördinator evenementen

Christine Puijpe

Coördinator evenementen

Help mee

 

De instandhouding van het monument en het beleefbaar maken ervan zou niet lukken zonder de hulp van vrijwilligers en gevers. Bijdragen aan het behoud van Grote Kerk Naarden kan op meerdere manieren:

Word vriend!

Vriend worden betekent meehelpen aan het behoud van Grote Kerk Naarden maar ook deelnemen aan een netwerk. Vriend(in) word je al voor 40 euro p/j.

Sponsoring

Er zijn verschillende mogelijkheden om te sponsoren. Bedrijven kunnen lid worden van onze Sponsorclub. Als particulier kunt u ons voor langere tijd of eenmalig steunen met een donatie.

Vrijwilligers

Wij zijn altijd op zoek naar vrijwilligers die zich op projectbasis of voor langere tijd willen inzetten voor Grote Kerk Naarden. Vrijwilligersfuncties zijn: publieksbegeleider, publieksmedewerker erfgoed, publieksmedewerker evenementen en medewerker evenementenopbouw.

Meer informatie: neem contact op met Eveline ter Veer

Van 2024-2026 staat een grote restauratie aan het tongewelf gepland. Op de pagina Restauratie zijn de fondsen te vinden die de opgave ondersteunen.

Culturele programmering van Stichting Grote Kerk Naarden en instandhouding van het rijksmonument worden mede mogelijk gemaakt dankzij:

Partners

Stichting Grote Kerk Naarden heeft een aantal meerjarige partnerschappen op het gebied van cultuurprogrammering en zakelijke verhuur.

Nederlandse Bachvereniging

In 1921 richt een groep vernieuwers de Nederlandse Bachvereniging op. Met een nieuw ensemble voeren ze Bachs Matthäus-Passion uit waar die bedoeld is, in een kerk, nl. Grote Kerk Naarden. Sindsdien is de Bachvereniging uitgegroeid tot een toonaangevend, internationaal ensemble dat verschillende concerten in de grote kerk uitvoert.

Nederlandse Händelvereniging

De Nederlandse Händelvereniging (NHV), opgericht in 1946, is een oratoriumvereniging bestaande uit ongeveer honderd leden. Vanaf haar oprichting voert de NHV jaarlijks de ‘Messiah’ van Händel uit, zowel in de Grote Kerk te Naarden als ook in het Concertgebouw te Amsterdam, een traditie die al meer dan 65 jaar bestaat en zeer geliefd is bij het publiek.

Ciconia Consort

Ciconia is een jong, eigentijds, klassiek ensemble. Het orkest speelt muziek uit alle stijlperioden, van barok tot modern. Naast de grote strijkerswerken staan ook vaak onbekende meesterwerken en Nederlandse premières op het programma. Het orkest biedt niet alleen een concert, maar een echte avond of middag uit, waarbij concerten in een thematische context worden geplaatst.

Protestantse Gemeente Naarden

De Protestantse Gemeente Naarden is actief voor haar leden en in de samenleving. Vrijwel iedere zondagochtend is er een kerkdienst in de Grote Kerk. Muziek is daarin belangrijk. Er zijn activiteiten rond zingeving en ontmoeting; rituelen rond rouw en trouw. Er is aandacht voor wie het moeilijk heeft. Twee predikanten zijn beschikbaar voor persoonlijk gesprek.

FotoFestival Naarden

Sinds 1989 wordt (tweejaarlijks) in de vesting van Naarden het FotoFestival georganiseerd. Na 30 jaar is het festival uitgegroeid tot het belangrijkste fotofestival van Nederland. Toonaangevend, compleet, kwaliteit en vernieuwing zijn sleutelwoorden die het FotoFestival Naarden kenmerken. De context van de historische vestingstad lijkt extra betekenis aan de foto’s te geven.

Het Gooi on Stage

De Beroepenfeesten van VMBO On Stage worden in vele regio’s in het land gerealiseerd en de Gooise editie vindt jaarlijks in Grote Kerk Naarden plaats. On Stage is (letterlijk) een Beroepenfeest voor VMBO-leerlingen en beroepsbeoefenaren. Zij gaan met elkaar in gesprek over beroep en werkdag, en maken een afspraak voor een werkbezoek bij het bedrijf van hun keuze, enkele weken later.

Interevent

INTEREVENT beurzen | organisatie | advies is een organisatiebureau gespecialiseerd in de ontwikkeling, marketing en volledige organisatie van kwalitatief hoogwaardige beurzen en events. In Grote Kerk Naarden organiseert Interevent jaarlijks het toonaangevende en exclusieve Naarden The Art Fair. Een beurs voor kunst en antiek die duizenden bezoekers trekt.

Monumentenportaal

Het Monumentenportaal is er voor iedereen die een monument wil beleven, kopen of huren. Het portaal is een initiatief van de Nationale Monumenten¬organisatie (NMo), met als uitgangspunt om monumenten efficiënt te beheren en te behouden. Op het portaal vind je activiteiten en overnachtingen op monumentale plekken, maar ook locatieverhuur.

Comenius Museum

Ieder jaar wordt omstreeks 28 maart, de geboortedag van Jan Amos Comenius, de Comeniusdag in Naarden-Vesting georganiseerd door het Comeniusmuseum. Onderdeel van deze dag is een bijeenkomst in de kerk met een programma van muziek, het uitspreken van de Comeniuslezing en de uitreiking van de jaarlijkse Comeniusprijs. Deze prijs is voor een persoon, project of organisatie die zich heeft onderscheiden op het werkveld van Comenius; onderwijs en/of zingeving.

Stichting Nationaal Donormonument

Sinds 2008 organiseert Stichting Nationaal Donormonument elke twee jaar een TransplantERENdag. Tijdens deze middag komen zo’n 400 getransplanteerden, hun dierbaren, nabestaanden van donoren, donoren bij leven en andere betrokkenen bijeen in de kerk. Door het delen van verhalen met een muzikale omlijsting kijken zij samen terug en eren ze de donoren. Naast de kerk staat het beeld “de Klim” als Nationaal Donor Monument.

Missie

Stichting Grote Kerk Naarden

Stichting Grote Kerk Naarden zorgt ervoor dat de kerk goed wordt onderhouden en dat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van het gebouw en de programmering. De kerk heeft ook een religieuze functie: op zondag houdt de Protestantse Gemeente Naarden er de eredienst. Onze missie en visie hebben we samengevat in een why, how, what.

Why_

Middenin de vesting staat Grote Kerk Naarden: al eeuwenlang een Baken van Holland. Voor schippers op de Zuiderzee, voor de Spaanse troepen en de Geuzen, voor de postkoets in de zeventiende eeuw, voor bewoners en bezoekers in meer dan 500 jaar geschiedenis. Grote Kerk Naarden is cultureel, historisch en spiritueel hart van de samenleving. Stichting Grote Kerk Naarden is ervan overtuigd dat Grote Kerk Naarden als uniek historisch monument waarde toevoegt aan de samenleving en stelt zich tot doel om het monument te behouden en te ontwikkelen voor de toekomst.

How_

De stichting doet dit door het gebouw als monument te conserveren en toekomstbestendig te ontwikkelen, o.a. door te werken aan duurzaamheid en toegankelijkheid. Door de kerk open te stellen als podium voor kwaliteit én als plek voor iedereen om in te luisteren, beleven, delen en beschouwen. En door verhalen over de kerk te delen, online, in de media, in onze producten en presentaties.

What_

Met restauratiewerk en duurzaamheidsmaatregelen maken we het gebouw klaar voor de toekomst. In de kerk vinden concerten van topkwaliteit plaats. Verhalen delen we in educatieve programma’s en publieksactiviteiten. We werken samen met andere organisaties, binnen en buiten het Gooi, en maken programma’s voor diverse bezoekers. We verhuren het gebouw aan zakelijke partijen voor wie de magistrale plek meerwaarde biedt. Particulieren vinden er een bijzondere huurlocatie voor huwelijk, doop en uitvaart. Met deze activiteiten dragen we zorg voor behoud én ontwikkeling van het rijksmonument.