Restauratie

Laat haar niet vervagen

Het beschilderde tongewelf uit 1518 dat Grote Kerk Naarden zo uniek maakt, moet dringend gerestaureerd worden. De restauratie start in de zomer van 2024 en kost ruim 2 miljoen euro. Wil jij de restauratie van ‘de Sixtijnse kapel van het Noorden’ mede mogelijk maken? Doneer ook!

Gedoneerd:

€ 45.720,65

De restauratie wordt mogelijk gemaakt door:

16de-eeuws kunstwerk

De schilderingen tonen in 22 panelen het lijdensverhaal van Jezus met ertegenover scenes uit het Oude Testament. Ze zijn uniek in Noord-Europa en maken van Grote Kerk Naarden ‘de Sixtijnse kapel van het Noorden'. Maar het voortbestaan van het kunstwerk wordt bedreigd. Er is sprake van loszittende verf en er zijn beschadigingen die moeten worden aangepakt om het te behouden. De restauratie start in de zomer van 2024. Vanaf dat moment ligt er een vloer onder het gewelf en werkt een team van ongeveer acht restauratoren 2,5 jaar aan de opgave. Tijdens de restauratie wordt onderzoek gedaan door de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht. Ook organiseren we een publieksprogramma.

 

Comité van Aanbeveling

De opgave wordt van harte ondersteund door het Comité van Aanbeveling, bestaande uit:

  • Dhr. Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in Noord-Holland
  • Dhr. Han ter Heegde, burgemeester van Gooise Meren
  • Mevr. Martine Gosselink, directeur-bestuurder Het Mauritshuis
  • Mevr. Roxane van Iperen, auteur en journalist
  • Dhr. Nico Schimmel, wethouder Cultuur van Gooise Meren
  • Dhr. Matthias Ubl, conservator Rijksmuseum

Publieksprogramma

Tijdens de restauratie kun je een exclusieve meet and greet met het restauratieteam boeken. Je gaat dan met een klein groepje met een begeleider naar boven en spreekt de restauratoren over hun werk. Ook organiseren we themabijeenkomsten. Aan het eind van de restauratie kun je een tentoonstelling van kunstenaar Charlotte Caspers bezoeken en openen we de steiger voor grotere groepen. Voor bovenbouw primair onderwijs en onderbouw voortgezet onderwijs is er een speciaal educatieprogramma.

 

Nieuwe bezoekersbeleving

Vanaf 2024 ontwikkelen we een gloednieuwe bezoekersbeleving in Grote Kerk Naarden! In 2025 is het eerste onderdeel daarvan al in gebruik. Je kunt een spannende, multimediale beleving verwachten. Via onze nieuwsbrief en social media houden we je op de hoogte. Abonneer op onze Nieuwsbrief en mis niets!

 

Laatste donaties