Restauratie
Laat haar niet vervagen
Het beschilderde tongewelf uit 1518 dat Grote Kerk Naarden zo uniek maakt, moet dringend gerestaureerd worden. Loszittende verf zal naar beneden komen als er niet snel wordt ingegrepen! Stichting Grote Kerk Naarden is in september gestart met de restauratie van het gewelf, want de tijd dringt. De restauratie kost 2 miljoen euro.
Help jij mee dit belangrijke erfgoed te bewaren?
Word patroon
Je bent patroon als je eenmalig 500 euro of meer doneert. Als patroon wordt je naam permanent in het gebouw opgenomen op een eigentijds gildebord. Doneer via de knop hiernaast.
Word vriend
Ben je nog geen Vriend van Grote Kerk Naarden? Dit is hét moment om dat te worden!
Word donateur
Kies zelf met welk bedrag je de restauratie wilt steunen. Je ontvangt een digitale rondleiding langs alle panelen van het gewelf. Doneer via de knop hiernaast.
Doneren kan via de knop hiernaast of door een donatie op ons bankrekeningnummer:
IBAN: NL49ABNA0106729845
BIC: ABNANL2A
T.a.v.: Stichting Grote Kerk Naarden
Mis niks en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Gedoneerd:
€ 41.167,00
Hemelbestormers: de Restauratie
Vanaf 4 oktober kan je tijdens de restauratie van ons tongewelf een exclusief bezoek bovenop de steiger boeken. Met een trap ‘bestorm’ je de geschilderde hemel van Grote Kerk Naarden. Via de steiger kan een beperkt aantal mensen per uur de restauratie bezoeken. Ga met een klein groepje de steigervloer op onder leiding van een publieksbegeleider van Grote Kerk Naarden en hoor meer over de restauratie van de unieke schilderingen.
Er is een beperkt aantal tijdsloten beschikbaar. Grijp dus nu je kans om dit unieke kunstwerk van dichtbij te bekijken!
Let op! Er is geen lift. Lees voor je bezoek onze Veelgestelde Vragen.
16de-eeuws kunstwerk
De schilderingen tonen in 22 panelen het lijdensverhaal van Jezus met ertegenover scenes uit het Oude Testament. Ze zijn uniek in Noord-Europa en maken van Grote Kerk Naarden ‘de Sixtijnse kapel van het Noorden'. Maar het voortbestaan van het kunstwerk wordt bedreigd. Er is sprake van loszittende verf en er zijn beschadigingen die moeten worden aangepakt om het te behouden. Vanaf september 2024 werkt een interdisciplinair team van tien restauratoren 2 jaar aan de opgave. Tijdens de restauratie wordt onderzoek gedaan door de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht. Ook organiseren we een publieksprogramma.
Comité van Aanbeveling
De opgave wordt van harte ondersteund door het Comité van Aanbeveling, bestaande uit:
- Dhr. Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in Noord-Holland
- Dhr. Han ter Heegde, burgemeester van Gooise Meren
- Mevr. Martine Gosselink, directeur-bestuurder Het Mauritshuis
- Mevr. Roxane van Iperen, auteur en journalist
- Dhr. Nico Schimmel, wethouder Cultuur van Gooise Meren
- Dhr. Matthias Ubl, conservator Rijksmuseum