Restauratie

Laat haar niet vervagen

Het beschilderde tongewelf uit 1518 dat Grote Kerk Naarden zo uniek maakt, moet dringend gerestaureerd worden. Loszittende verf zal naar beneden komen als er niet snel wordt ingegrepen! Stichting Grote Kerk Naarden wil deze zomer de restauratie van het gewelf starten, want de tijd dringt. De restauratie kost ruim 2 miljoen euro. Om te kunnen starten hebben we je hulp nodig!

Doel is de 100.000 euro op te halen die nog mist om het project te kunnen starten. Help jij mee dit belangrijke erfgoed te bewaren?

Word patroon

Je bent patroon als je eenmalig 500 euro of meer doneert. Als patroon krijg je een presentatie door het restauratieteam aangeboden, waarbij je ook als een van de eersten op de steiger op 25 meter hoogte kunt kijken. Daarnaast wordt je naam permanent in het gebouw opgenomen op een eigentijds gildebord. Doneer via de knop hiernaast.

Word vriend

Ben je nog geen Vriend van Grote Kerk Naarden? Dit is hét moment om dat te worden!
Bestaande Vrienden en nieuwe Vrienden die zich voor 1 augustus inschrijven, krijgen toegang tot een exclusieve preview op zondagmiddag 8 september 2024. Word Vriend.

Word donateur

Kies zelf met welk bedrag je de restauratie wilt steunen. Je ontvangt een digitale rondleiding langs alle panelen van het gewelf. Doneer via de knop hiernaast.

 

Gedoneerd:

€ 31.810,00

+ €12.000 overige donaties

De restauratie wordt mogelijk gemaakt door:

En anonieme schenkers, particuliere gevers en onze patronen.

16de-eeuws kunstwerk

De schilderingen tonen in 22 panelen het lijdensverhaal van Jezus met ertegenover scenes uit het Oude Testament. Ze zijn uniek in Noord-Europa en maken van Grote Kerk Naarden ‘de Sixtijnse kapel van het Noorden'. Maar het voortbestaan van het kunstwerk wordt bedreigd. Er is sprake van loszittende verf en er zijn beschadigingen die moeten worden aangepakt om het te behouden. De restauratie start in de zomer van 2024. Vanaf dat moment ligt er een vloer onder het gewelf en werkt een team van ongeveer acht restauratoren 2,5 jaar aan de opgave. Tijdens de restauratie wordt onderzoek gedaan door de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht. Ook organiseren we een publieksprogramma. De werving van de benodigde gelden is in 2022 gestart met een crowdfunding. Inmiddels hebben vele fondsen een bijdrage gedaan, maar we zijn er nog niet. Help mee de 100.000 euro op te halen die nodig is om te starten!

 

Comité van Aanbeveling

De opgave wordt van harte ondersteund door het Comité van Aanbeveling, bestaande uit:

  • Dhr. Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in Noord-Holland
  • Dhr. Han ter Heegde, burgemeester van Gooise Meren
  • Mevr. Martine Gosselink, directeur-bestuurder Het Mauritshuis
  • Mevr. Roxane van Iperen, auteur en journalist
  • Dhr. Nico Schimmel, wethouder Cultuur van Gooise Meren
  • Dhr. Matthias Ubl, conservator Rijksmuseum

Publieksprogramma

Tijdens de restauratie kun je een kijkje nemen op de steiger. Je gaat dan met een klein groepje met een begeleider naar boven. Ook organiseren we themabijeenkomsten. Aan het eind van de restauratie kun je een kunsttentoonstelling bezoeken en openen we de steiger voor wat grotere groepen. Voor het onderwijs is er een speciaal educatieprogramma.

Vrijwilligersvacature

Vind jij het leuk om je voor de duur van de restauratie in te zetten? Wij zijn op zoek naar vrijwillige publieksbegeleiders en publieksmedewerkers erfgoed. Heb je affiniteit met cultuur en ben je klantgericht en communicatief? En ben je vanaf september een aantal uur per week beschikbaar? Dan zoeken we jou!

Meer informatie: neem contact op met Eveline ter Veer

Nieuwe bezoekersbeleving

Vanaf 2024 ontwikkelen we een gloednieuwe bezoekersbeleving in Grote Kerk Naarden! Eind 2025 is het eerste onderdeel daarvan naar verwachting in gebruik. Je kunt een spannende, multimediale beleving verwachten. Via onze nieuwsbrief en social media houden we je op de hoogte. Abonneer op onze Nieuwsbrief en mis niets!

 

Laatste donaties