Het gaat beginnen!

Sinds vorige week zijn ze er weer: Erwin – die wij de grote vriendelijke reus noemen – en zijn mannen. Met houten platen, leggers en een werktrap die tot aan de hemel lijkt te reiken, maken ze de komende weken de vloer onder het gewelf in orde. Als je naar boven kijkt duizelt het je, maar de mensen van Dejo Steigers verblikken of verblozen er niet van. Als de vloer over een week of zeven af is, ontvouwt zich wederom die magische zolderverdieping onder het beschilderde tongewelf. Die konden we ook al betreden in 2020-2021, toen een conditieonderzoek werd verricht. Een welkom uitje in coronatijd was destijds de klim naar boven, waar je als bezoeker langs het hele beeldverhaal van het tongewelf kon lopen. Het restauratieteam onderzocht intussen verf en houten drager, en constateerde schade, zoals losse verf. De restauratie-urgentie bleek groot, de opgave kostbaar.

Tweeëneenhalf jaar gelden werven verder is nu het startsein gegeven om opnieuw de steigers op te bouwen en in september te gaan restaureren. Dat kunnen we doen dankzij 21 fondsen en subsidiënten, én door de overweldigende betrokkenheid van bedrijven en particulieren uit de lokale omgeving. Het is fantastisch om te merken dat dit unieke erfgoed zo breed gedragen wordt.

Onder leiding van hoofdrestauratoren Roos Keppler en Hinke Sigmond zorgt een gespecialiseerd restauratieteam er de komende 2,5 jaar voor dat de Sixtijnse Kapel van het Noorden bewaard blijft. De Universiteiten van Amsterdam en Utrecht voeren interdisciplinair onderzoek uit. Ik ben trots op dit bijzondere project, waarin wetenschap, restauratie en publieksprogrammering samen komen. Want ook bezoekers kunnen meegenieten. In het begin vanwege de restauratie-urgentie in kleine groepen, verderop in het project uitgebreider. Steigerbezoek is mogelijk vanaf oktober en kan vanaf vandaag geboekt worden.

Tegen het einde van de restauratie openen wij naar verwachting een permanente, multimediale bezoekersbeleving in het gebouw. Wat dat precies inhoudt blijft nog even geheim. Voor nu kijk ik uit naar de oh’s en ah’s van bezoekers aan Hemelbestormers: de Restauratie.

 

Ellen Snoep, directeur Stichting Grote Kerk Naarden

De restauratie van het tongewelf gaat van start