zaterdag 23 oktober

15:00 - 17:30

Boekpresentatie Hemelbestormers

Op zaterdagmiddag 23 oktober 2021 wordt het boek Hemelbestormers gepresenteerd. Tijdens een feestelijk programma vertellen verschillende auteurs van het boek over de bijzondere schilderingen van het tongewelf van Grote Kerk Naarden. Zij nemen je mee in de betekenis en context van de schilderingen vanaf de Middeleeuwen tot vandaag. Tickets zijn inclusief een exemplaar van het boek. Deze activiteit wordt georganiseerd in het kader van de Maand van de Geschiedenis.

Reserveer tickets

Middeleeuwen

Het lijkt een vriendelijke begroeting, een omhelzing bijna. Het gezicht van de rechter man is vol vertrouwen, en hij legt zijn hand op de rechterarm van zijn metgezel. Maar die steekt hem met links een dolk in de rug. We staan oog in oog met de Middeleeuwen, en met een van de meest dramatische verhalen uit het Oude Testament.

Houten gewelf

Onder het dak van Grote Kerk Naarden, beroemd van de jaarlijkse opvoering van de Matthäus Passion, bevindt zich een houten gewelf dat tussen 1509 en 1518 is beschilderd met Bijbelse taferelen. De artistieke kwaliteit van deze afbeeldingen is lang onderschat, maar kenners worden steeds enthousiaster. Nu spreken kunsthistorici over de Sixtijnse Kapel van het noorden.

Geheimen ontrafelen

In Hemelbestormers proberen (kunst)historici en theologen het geheim van het gewelf te ontrafelen. Ook de restauratoren die de conditie van het gewelf hebben onderzocht in 2020-2021 komen aan het woord. Wie financierde de schilderingen, en hoe zijn ze uitgevoerd? Wat zijn de afwegingen geweest bij restauraties in het verleden? Wat moest de Middeleeuwse gelovige van de afbeeldingen leren? En wat kunnen de verhalen over verraad, liefde, geloof en trouw nog betekenen voor de bezoeker van nu?

Samenstelling en redactie: Marchien den Hertog en Froukje Holtrop.
Met bijdragen van: Jan Greven, Anton Kos, Joost Röselaers, Herman Pleij, Hinke Sigmond, Roos Keppler, Maurice Steemers en Johanneke Verhave.

Marchien den Hertog is hoofdredacteur van Haagse Historie en doet research voor televisiedocumentaires. Eerder maakte ze Andere Tijden in het dorp en Andere Tijden achter het aanrecht.

Froukje Holtrop is kunsthistoricus. Ze is auteur en beeldredacteur voor Ons Amsterdam en diverse historische publicaties. In 2019 schreef ze 150 jaar Kerk in Joppe. Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming.

Praktische informatie

Datum: 23 – okt 2021
Tijdstip: 15:00 — 17:30
Locatie: Marktstraat 13, Naarden
Kosten: 35 euro, inclusief 2 drankjes en het boek Hemelbestormers

Reserveer tickets

Boekpresentatie Hemelbestormers