donderdag 11 mei
20:15 - 22:30
Metamorfosen
Metamorfosen heet het vijftien delen tellende dichtwerk van Ovidius dat na tweeduizend jaar nog steeds een inspiratiebron is voor schrijvers, dichters, schilders en componisten. Ovidius schetst een scheppingsverhaal, het leven van klassieke goden en stervelingen, geïnspireerd op het idee van steeds voortgaande verandering en evolutie, omnia mutantur, nihil interit (alles verandert, niets vergaat).
Dit laatste is in de beeldende kunst door geen ander zo geniaal weergegeven als door Maurits Cornelis (M.C.) Escher in zijn Metamorphosen. Dick van
Gasteren zal vertellen over de achtergronden en onderliggende gedaanteveranderingen van de concertwerken, en hun verwantschap met de literatuur, beeldende kunst en filosofie.
Je hoort dit programma misschien wel het grootste en meest verheven stuk voor strijkorkest, de Metamorphosen van Richard Strauss. Een absoluut meesterwerk met polyfonie alla Bach maar dan met laat romantische en vroeg moderne harmonieën. In Tristan Keuris’ Variations gebaseerd op de ontwikkeling en evolutie van muzikale kiemcellen, wordt de luisteraar op meesterlijke wijze meegevoerd in een wervelende meeslepende bijenkorf. Maar wist je dat ook de neef van M.C. Escher, Rudolf Escher, een indrukwekkend muziekwerk schreef voor strijkorkest?
Programma
CHARLES KOECHLIN (1867-1950) – Sur les flots lointains
RUDOLF ESCHER (1912-1980) – Concerto voor strijkorkest en pauken
TRISTAN KEURIS (1946-1996) – Variations for Strings
RICHARD STRAUSS (1864-1949) – Metamorphosen
ONLINE KAARTVERKOOP