donderdag 17 september

20:15 - 21:30

Orgel PLUS concert van Wybe Kooijmans m.m.v. Reina Boelens, sopraan

De sopraan Reina Boelens studeerde achtereenvolgens aan het Conservatorium te Groningen, de Theaterschool en het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam.

Zij ontwikkelde zich aanvankelijk als een veelzijdig kleinkunstenares in de cabaret en musicalwereld, bovendien als actrice.

Ze studeerde bij Cora Canne Meyer en Margreet Honig en volgde masterclasses bij Jane Manning en David Jones. In 1985 behaalde zij de Onderwijsacte Solozang en in 1987 het diploma Uitvoerend Musicus. Sindsdien houdt zij zich voornamelijk bezig met de klassieke zangkunst vanaf de Barok tot en met de eigentijdse muziek. In de Opera maakte zij haar debuut als “Pamina” in Mozart’s Zauberflöte. Zij is een veel gevraagd soliste in Oratoria en voerde werken uit van Bach (met o.a. Gustav Leonhardt), Händel, Haydn, Mozart, Schubert, Mendelsohn, Brahms en Bruckner. Samen met Gerrie de Vries (mezzo-sopraan) maakte ze twee theatrale recitals t.w. “Mädchenlieder” en “Lamento d’Amore” die resp. 75 en 30 keer werden uitgevoerd in heel Nederland.

Wybe Kooijmans ontving zijn eerste pianolessen op 8-jarige leeftijd van de organist Rutger van Mazijk. Een aantal jaren later verwisselde hij de piano voor het orgel en kreeg hij op de Verenigde Muzieklycea in Hilversum les van Haite van der Schaaf, die hem tevens voorbereidde op zijn toelatingsexamen voor het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Hier werd Bernard Bartelink zijn leraar. Na zijn afstuderen volgde hij enige malen de masterclass voor interpretatie en improvisatie van de wereldberoemde Franse organist Jean Guillou. Een oud-registrant van de organist Feike Asma gaf Wybe vele, welkome raadgevingen.

Inmiddels was Wybe Kooijmans bij verschillende kerken in het Gooi werkzaam als organist. In 1987 volgde een aanstelling als – toen nog – één van de organisten van de Grote Kerk te Naarden; nu is hij er hoofdorganist.

In 1994 maakte hij de eerste opname van het zojuist voltooide Pels & Van Leeuwenorgel in de Eindhovense ‘Frits Philips’ concertzaal.

Op het monumentale Witte-orgel (1862) van de Grote Kerk te Naarden maakte hij meerdere CD-opnames. De laatste is in 2016 opgenomen. Hierop zijn alle drie de orgels van de Grote Kerk te beluisteren. Deze CD is aan de kerk verkrijgbaar.

Wybe Kooijmans geeft regelmatig orgelconcerten in Nederland; bovendien concerteerde hij in Tsjechië, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Canada en Rusland, alwaar hij het orgel van de Philharmonie te Novosibirsk inwijdde. Voorts heeft hij ruime ervaring opgedaan als begeleider van vele koren en solisten. Hij is als repetitor verbonden aan het koor van de Nederlandse Händelvereniging, het Concertkoor Baarn en het Vocaal Ensemble Fioretto.

Tevens maakte hij enige jaren deel uit van de werkgroep ‘Zingend Geloven’ en publiceerde hij enkele koraalbewerkingen voor orgel. Onder zijn redactie verschenen in de serie “Musica Selecta” een twaalftal delen met onuitgegeven (versies van) koraalbewerkingen van Feike Asma.

In 2014 verleende hij zijn medewerking aan de televisieprogramma’s “Verborgen verleden”, “Push the red button” en “Messiah Masterclass”.

Bestel tickets:

Programma:

E. Grieg (1843-1907)

uit ‘Sigurd Jorsalfar’, opus 56: Triomfmars (arr. Robert Groves)

uit ‘Peer Gynt’ suite no 2, opus 55 : Solveigs Lied

H. Andriessen (1892-1981)

uit Suite (1968): Adagio (Prudentia) en Semplice, con eleganza (Temperantia)

uit Quattro studi per organo(1953): no 2 Allegro con spirito

Miroir de peine (1923)

– Agonie au jardin

– Flagellation

– Couronnement d’épines

– Portement de croix

– Crucifixion

P.I. Tsjaikovsky (1840-1893)

uit Strijkkwartet nr. 1 in D, opus 11 : Andante cantabile

A. Dvorak (1841-1904)

uit ‘Biblische Lieder’, opus 99: Gott ist mein Hirte en Herr, nun sing’ ich dir ein neues Lied

Bestel tickets:

 

Orgel PLUS concert van Wybe Kooijmans m.m.v. Reina Boelens, sopraan