dinsdag 30 mei

20:15 - 22:30

Shunske Sato neemt afscheid

HET GOEDE EN HET EEUWIGE LEVEN

In dit programma klinken drie cantates die na aan het hart liggen van scheidend artistiek leider Shunske Sato. Hij heeft ze dan ook zorgvuldig gekozen voor dit muzikale afscheidsconcert. Dat de mooiste muziek vaak niet per se de meest optimistische is, zien we ook in dit programma.

In cantate ‘Ach wie flüchtig’ staat de vluchtigheid en de nietigheid van het leven centraal. Snelle tempi staan hier niet voor vrolijkheid maar verwijzen naar de snelheid waarmee het leven voorbij vliegt. De sfeer is bitterzoet, het aardse is vergankelijk, het hemelse leven lonkt. Precies dat perspectief is de hoop die aan het einde gloort: ‘Wer Gott fürcht, bleibt ewig stehen’.

Cantata ‘Brich dem Hungrigen dein Brot’ BWV 39 gaat over de kunst van het goede leven, de morele plicht van naastenliefde. Niet voor niets klinkt in het slotkoraal een duidelijke verwijzing naar de zaligsprekingen uit Matthëus. De tekst inspireerde Bach tot prachtige voorbeelden van beeldende muziek.

In cantate ‘Liebster Gott, wenn werd ich sterben’ keert de vanitas-gedachte uit ‘Ach wie flüchtig’ weer terug. Al in het openingskoor hoor je de tijd wegtikken. Wel klinkt overal in deze cantate het vertrouwen door dat de dood niet het einde is. Als alle zorgen zijn geuit kantelt de sfeer en zien bas en sopraan het afscheid vol vertrouwen tegemoet.

Met het vertrouwen dat afscheid nooit definitief is, zwaait de Nederlandse Bachvereniging Shunske Sato uit als haar artistiek leider.

WERKEN
Johann Sebastian Bach
Cantata ‘Ach wie flüchtig’ BWV 26
Cantata ‘Brich dem Hungrigen dein Brot’ BWV 39
Cantata ‘Liebster Gott, wenn werd ich sterben’ BWV 8 eerste versie in E groot

UITVOERENDEN
Nederlandse Bachvereniging
Shunske Sato, viool en leiding

ONLINE KAARTVERKOOP

Shunske Sato neemt afscheid