Erfgoedbeleving, Muziekpodium en Hart van de Samenleving

Vanaf eind 2024 is Grote Kerk Naarden jaarrond geopend voor bezoekers die zich willen laten onderdompelen in de geschiedenis van het gebouw. Stichting Grote Kerk Naarden wil de betekenislagen en verhalen van het ruim zes eeuwen oude gebouw tastbaar maken in een erfgoedbeleving. De nieuwe presentatie wordt interactief van opzet en is bedoeld voor binnen- en buitenlandse bezoekers die het verleden willen ervaren. Daarbij wordt ook een educatief programma ontwikkeld.

De nieuwe presentatie vormt de invulling van één van drie functies die Stichting Grote Kerk Naarden heeft benoemd in het Ondernemingsplan 2023-2026: Erfgoedbeleving, Muziekpodium en Hart van de Samenleving. Met deze functies wil de organisatie het gebouw de komende jaren betekenisvol openstellen voor de samenleving. De koers richt zich daarnaast op het verder ontwikkelen van fondsenwerving en geefkringen, teneinde een diversere financiële basis te creëren. Zo kunnen de netto inkomsten worden gegenereerd die nodig zijn om het rijksmonument in stand te houden, een klus die komende jaren om grote budgetten vraagt. De restauratie van de 16de-eeuwse schilderingen van het tongewelf heeft daarbij speciale aandacht. De restauratie is begroot op 2,6 miljoen euro.

Directeur Ellen Snoep: “De nieuwe koers geeft het gebouw en de geschiedenis ervan de aandacht die het verdient. We zijn ontzettend blij dat de Provincie Noord-Holland vanuit de regeling Impuls Innovatie cultuur- en erfgoedorganisaties een essentiële bijdrage heeft toegekend voor de ontwikkeling van de erfgoedbeleving. Samen met Bureau Xpex starten we vanaf september met de conceptontwikkeling. Ik kijk er enorm naar uit om de gelaagdheid van Grote Kerk Naarden zichtbaar te maken voor bezoekers.”

Naast de functie Erfgoedbeleving wil Stichting Grote Kerk Naarden de functie van Muziekpodium komende jaren verder ontwikkelen met programmering van professionele muziekgezelschappen. Grote Kerk Naarden is en blijft Hart van de Samenleving. Binnen deze functie vinden zakelijke events, huwelijken en uitvaarten plaats en zijn er cultureel-maatschappelijke evenementen.

Stichting Grote Kerk Naarden zet koers uit voor de toekomst