Gebouw
Baken
van
Holland
Grote Kerk Naarden is in 1479 gewijd en is een van de meest iconische rijksmonumentale kerkgebouwen van Nederland. Een Baken van Holland, herkenningspunt tussen land en water, met een adembenemend interieur. Er zijn drie orgels, twee daarvan zijn rijksmonument.
Uniek in Nederland is het beschilderde tongewelf uit 1518. Het bestrijkt de hele lengte van het gebouw en toont het lijdensverhaal van Jezus in 11 panelen, met daar tegenover 11 panelen die prefiguraties (voorafbeeldingen) uit het Oude Testament laten zien. De verhalen komen samen in het Laatste Oordeel.
In 2024 staat een grote restauratie gepland van het tongewelf.
Baken van Holland
Grote Kerk Naarden is baken van Holland. Herkenningspunt tussen land en water. De kerk speelt in vijf eeuwen een belangrijke rol in het leven van vele Naarders. Ze delen er intieme levensgebeurtenissen als huwelijk, doop en afscheid.
Beschilderd tongewelf
Op vijfentwintig meter hoogte bevindt zich een buitengewoon kunstwerk in Grote Kerk Naarden. De vijf eeuwen oude schilderingen op het tongewelf boven het schip en het koor zijn ongekend gaaf en elk paneel is bewaard gebleven, dit is uitzonderlijk in Nederland.
FAQ
Veelgestelde vragen en antwoorden over het gebouw, de geschiedenis, het interieur en exterieur, rituelen en gebruiken en activiteiten in Grote Kerk Naarden.
Geplunderd en beschoten
Het vredige hart van een geloofsgemeenschap, dat hoort een kerk te zijn. Maar in tijden van oorlog gelden andere regels. Als strategische locatie tussen Holland en Utrecht is Naarden vaak doelwit bij conflicten.
Gooisch Vrouwtje
In Grote Kerk Naarden staat een bijzonder houten beeldje tentoongesteld: het Gooisch Vrouwtje. Wij weten niet precies wie zij was, maar haar thuis was Grote Kerk Naarden.
Matthäus-Passion
Ieder jaar rond Pasen vullen ontroerende klanken Grote Kerk Naarden. Drie uur lang laat publiek zich dan onderdompelen in de muziek van de Matthäus-Passion, over het lijdensverhaal van Christus volgens evangelist Matthäus.
Merken en zerken
Als Naarder word je in die tijd in de Grote Kerk begraven. Tenminste, als je het kan betalen. In zo’n 350 jaar - tussen 1479 en 1830 - zijn in totaal 937 doden begraven in Grote Kerk Naarden. Soms vertelt de tekst of het merkteken op hun grafzerk iets van hun verhaal.
Middeleeuwen
Zo’n monumentale kerk voor een kleine stad lijkt nu wat uit balans. Rond 1400 is dat anders. Dan is Naarden een belangrijke kern met een militair strategische ligging, een bloeiende lakenindustrie en profiteert de stad van allerlei handelsprivileges.